Ik ben 63 jaar oud. Ik wil je vertellen wat we als kinderen op straat aten in de USSR. Het groeit overal, maar veel mensen zijn zich niet bewust van de kracht ervan.

Absoluut! Laten we het hebben over de “angurii”, een bijzonder en uniek wild kruid dat een speciale plaats inneemt in de herinneringen van velen in de voormalige Sovjet-Unie en daarbuiten. De “angurii” (of “хурма” in het Russisch) staan ​​algemeen bekend als “roze brandnetels” of “paarse brandnetels” en komen veel voor in vele regio’s van de voormalige Sovjet-Unie en in andere delen van de wereld.

De angurii zijn te herkennen aan hun donkergroene bladeren en paarse bloemen die bloeien in de zomer. Hoewel ze door velen als “onkruid” worden beschouwd, waren ze voor veel kinderen en gezinnen een belangrijke voedselbron, vooral in moeilijke tijden of in landelijke gebieden waar voedsel schaars was.

Angurii zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamine A en C, ijzer, calcium en eiwitten, waardoor ze een waardevolle voedingsbron zijn. De jonge, zachte bladeren van de angurii werden geoogst en gebruikt om een ​​verscheidenheid aan gerechten te bereiden, zoals soepen, salades en groentegerechten. In sommige regio’s werden ze ook rauw gegeten, gebakken in de pan of toegevoegd aan pastagerechten.

Een van de meest voorkomende bereidingen was angurii-soep, waarbij de bladeren werden gekookt met andere ingrediënten zoals aardappelen, uien en wortelen om een ​​voedzame en smakelijke bouillon te creëren. Bovendien werden angurii vaak gedroogd en bewaard voor de winter, zodat mensen er toegang toe hadden, zelfs wanneer het niet meer vers was.

Ondanks hun belangrijke rol in het voeden van veel mensen tijdens moeilijke tijden, worden angurii tegenwoordig vaak genegeerd of alleen beschouwd als onkruid. Voor degenen die in die tijd hebben geleefd, kunnen angurii echter herinneringen oproepen aan een voorbije tijd en een buitengewone veerkracht in het aangezicht van uitdagingen.